verhalen en sfeerimpressie

Hoe onderhoud ik mijn tuin in de winter?

Hoe onderhoud ik mijn tuin in de winter?

Hoe onderhoud ik mijn tuin in de winter?

Kale bomen, temperaturen onder het vriespunt en sneeuw: de winter is begonnen. Tijdens de winter is het belangrijk om je tuin te onderhouden. Het belangrijkste is om de tuin winterklaar te maken om zo goed mogelijk de koude maanden door te komen.

Bescherm planten

De meeste planten hebben tijdens de winter bescherming nodig. Planten en grassen met een opgaande groeiwijze hebben steun nodig als het vriest. Vorst zorgt er namelijk voor dat de stelen kurkdroog en strogeel worden, waardoor een klein laagje sneeuw ervoor kan zorgen dat een steel knapt. Daarom is het belangrijk om een plantensteun om de desbetreffende planten of grassen te plaatsen.

Ook is het belangrijk om op te zoeken bij welke temperaturen jouw planten bescherming nodig hebben. Vorstgevoelige planten moeten namelijk beschermd worden tegen vorst. Dit kan je door ze in te pakken met bijvoorbeeld Jute en daartussen droog blad of stro.

Maak de vijver winterklaar

Tijdens het najaar sterven de meeste planten in de vijver af. Vervolgens wordt het rottingsproces in gang gezet, waardoor er giftige gassen ontstaan. Het is belangrijk dat deze gassen ontsnappen, zet daarom een ijsvrijhouder met luchtpomp in de vijver. Via het wak kunnen de gassen ontsnappen en komt er meer zuurstof in het water. Zeer belangrijk voor vissen en andere vijverbewoners.

Gazon winterklaar maken

Je wilt natuurlijk dat het gazon zo goed mogelijk door de winter komt, daarvoor is het belangrijk dat je onderstaande dingen doet. Het gazon heeft tijdens de winter licht nodig, daarom moet je alle bladeren van het gazon harken. Zo vangt het gazon meer licht en blijft het groen.

Groeit het gras nog? Maai het dan en stel de maaihoogte in op 4 centimeter. Gras groeit meestal tot eind oktober. Eerst harken is niet nodig, het versnipperen van de bladeren tijdens het maaien zorgt ervoor dat het blad sneller wordt omgezet in compost. Sneeuw kan je het beste op het gazon laten liggen. Is het gazon bevroren? Probeer er dan zo min mogelijk op te lopen.

Plant bollen

De winter is de periode waarin je bloembollen kan planten. Voorjaarsbloeiende bollen wel te verstaan. Het is tot de eerste week van december mogelijk om deze bloembollen te planten. Om vervolgens in het voorjaar te genieten van prachtige bloemen. Denk aan de vogels.

Vogels hebben het in de winter zwaar. Een handje helpen kan dan ook zeker geen kwaad. Hang vogelvoer op om vogels in je tuin te voeden. Een drinkbak in het vogelhuisje of de tuintafel kan, maar zorg ervoor dat er gaas overheen zit. Anders gaan vogels erin badderen en kunnen de vleugels bevriezen.