\

verhalen en sfeerimpressie

Hoe snoei ik mijn buxus?

Hoe snoei ik mijn buxus?

Hoe snoei ik mijn buxus?

De buxus is een erg populaire plant voor in de tuin, daarnaast is het een van de weinige planten die altijd groen blijft. De buxus is wel een plant die hard groeit en dus ook regelmatig gesnoeid moet worden als je wilt dat hij zijn vorm behoudt. Daarom vertellen wij hoe jij je buxus kunt snoeien.

Buxus snoeien

Het snoeien van een buxus kan op veel verschillende manieren. Afhankelijk van de vorm van de plant. Zo is een ronde buxus lastiger als een rechte haag. Allereerst is het bij het snoeien van een buxus belangrijk dat je beschikt over een scherpe heggenschaar. Wanneer buxus snoeien?

Het snoeien van de buxus moet minimaal twee keer per jaar gebeuren. Voor het beste resultaat zou je de plant beter vier keer per jaar kunnen doen. De eerste keer snoeien kan je het beste doen eind mei en de laatste keer begin september. Wil je de buxus vaker dan twee keer snoeien? Dan kan je hem daartussen nog een aantal keer snoeien. Bij een buxus geldt: hoe vaker je hem snoeit, hoe voller de plant wordt.

Het is wel belangrijk dat je de buxus altijd snoeit op een bewolkte dag, dit voorkomt dat de blaadjes verbranden door de zon. Wanneer je toch in de zon wilt snoeien dan is het erg belangrijk om de buxus eerst met water te sproeien en na het snoeien de plant met een doek te bedekken.

Juiste gereedschap

Een goede heggenschaar mag niet ontbreken als je een buxus in de tuin hebt die regelmatig gesnoeid moet worden. Tijdens het snoeien is het van belang om de schaar regelmatig in een emmer water schoon te maken, hierdoor blijft de schaar scherp.

Strakke haag snoeien

Wanneer je een buxus haag snoeit wil je natuurlijk dat deze er mooi vol en strak uitziet. Om hem er vol uit te laten zien is het belangrijk om hem twee tot vier keer per jaar te snoeien. Hoe vaker je snoeit des te voller de plant. Voor een mooi recht resultaat kan je een touwtje spannen langs de haag. De eerste keren zal de haag minder strak zijn, maar wanneer je het vaker doet zal het resultaat steeds beter zijn.